(Mogelijke) monsterlijke toevoeging aan je cosmetica (Mogelijke) monsterlijke toevoeging aan je cosmetica

Heb je al gehoord van parabeen? Parabeen is een verzamelnaam voor alle chemische stoffen die als basisstof parahydroxybenzoëzuur (leuk woord voor Scrabble) herbergen.  Veel cosmetica bevat parabeen. Wat zijn de mogelijke gevaren van parabeen?

Wat is parabeen?

Parabeen wordt vrijwel alleen gebruikt als conserveermiddel in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.
Parabeen remt de groei van schimmels in je cosmetica af. Met andere woorden door parabeen kun je langer gebruik maken van je comsetica. Parabeen is overigens te herkennen aan de E-nummers E214 en E219.

Wat is het risico van parabeen?

De Europese Unie is van mening dat parabeen veilig van aard is. Leidend in dit oordeel is een onderzoek van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).
Op hetzelfde moment zijn er andere bronnen die onomwonden stellen dat parabeen gevaarlijk van aard is. Philippa Darbre publiceerde in 2004 in de Journal of Applied Toxicology dat parabeen in hoge doseringen kan worden gevonden in tumoren en borstweefsel. Omdat parabenen daarnaast een oestrogeenachtige werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, wordt beweerd dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich ernstige zorgen om stoffen die hormoonversterkend werken.

Waar staan wij ten aanzien van parabeen?

NA Organic gaat niet op de stoel van een professor, of medicus zitten. Wij zeggen niet zonder meer dat parabeen kankerverwekkend is, echter sluiten wij dit ook zeker niet uit. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen kiezen wij er dan ook bewust voor om parabeen-vrije producten op de markt te brengen. Al onze producten zijn dan ook 100% parabeen vrij.
Sowieso is parabeen chemisch van aard en past derhalve geenszins in de filosofie van onze organisatie. 
  Mark Reuvers     07-09-2020 17:41     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ria van Gemert -  09-09-2020

Interessante informatie Goed om te weten. Sta achter jullie filosofie 👍