De weg naar het Marokkaanse goud.. Arganolie is bij uitstek een prachtige olie, die een minimaal zo interessant achterliggend verhaal kent. In deze blog antwoord op de vraag: ,, Hoe wordt arganolie gemaakt ?''

Waar groeit arganolie?

Argan groeit alleen in het zuidwesten van Marokko. De arganboom (argania spinosa) kan wel 150 tot 200 jaar oud worden. Eerder is getracht om de arganboom in gebieden te laten groeien in Syrie en Brazilie, echter tevergeefs. Om een onverklaarbare reden groeit de boom enkel in het zuidwesten van Marokko, grofweg in het gebied tussen Marrekech en Agadir.

Geschiedenis van arganolie

Arganolie bestaat al ontzettend lang. In 1219 waren de mensen in Libanon al op de hoogte van de helende werking van de olie. De Marokkaanse vrouwen gebruiken de olie al eeuwenlang voor hun huid en haard. Het arbeidsproces achter de arganolie is ontzettend intensief van aard. Een arganboom bevat 30 kilo aan arganvruchten. Een boom brengt slechts 0,7 liter aan argan op, waar dan weer 15 uur aan werk van een van de Marokkaanse dames tegenover staat. Dit proces arbeidsintensief noemen lijkt een understatement. 

Hoe wordt arganolie gemaakt?

Arganolie wordt door de Marokkaanse dames nog lekker old school met de handen gewonnen. Tegenwoordig worden ook sporadisch ijzeren machines ingezet, waardoor het productieproces wordt versneld tot 2 uur. Op hetzelfde moment biedt het handmatige proces door de Marokkaanse dames juist de nodige werkgelegenheid voor deze vrouwen, tegenover goede arbeidsomstandigheden.

Cosmetische arganolie wordt koudgeperst bij een temperatuur van maximaal 60 graden Celsius. Culinaire arganolie is overigens de warmgeperste variant, heeft een bruine kleur en een overduidelijk sterkere geur, die neigt naar nootjes.
Het fijn maken van de nootjes gebeurt middels het slaan op de arganvruchten met steen, met de nodige zorg gedaan door de Marokkaanse dames.

Wat dan met de geitjes?

Toen wij net startten met de arganverkoop hoorden wij van veel klanten dat geiten een voorname rol zouden spelen in het productieproces van argan. Minder plastisch gezegd: de nootjes zouden voortkomen uit de ontlasting van de geiten. Dit is absoluut een fabeltje. De geiten klimmen op hetzelfde moment wel graag in de arganbomen.

WILT OOK GENIETEN VAN ONZE HEERLIJKE ARGANOLIE?

KLIK OP DEZE REGEL VOOR UW ARGANOLIE..

VOER CODE naorganic (dus enkel kleine letters) IN VOOR MAAR LIEFST 17% KORTING
  Mark Reuvers     30-08-2020 12:41     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.